Angels in America

Handlingen utspelar sig i New York 1985. Reagan är USA:s president, aids-epidemin sätter skräck i människor och flera individer ställs inför en rad svåra livsval.

Roy Cohn, fantastiskt  spelad av Fredrik Gunnarsson är hot shot-advokaten som känner alla av betydelse. Han styr alla i sin omgivning med järnhand och både hotar och belönar med att “bara ringa ett samtal”. Han ligger med män, men anser sig inte vara homosexuell för de är svaga människor och det är inte han. När han drabbas av sjukdomen har han inte så mycket nytta av att känna alla, inklusive presidentens fru. Är det kö för den nya medicinen så är det.

Äkta paret Harper och Joe är mormoner från Utah som kommit till storstaden för att uppleva världen och Joe har en lysande karriär som advokat framför sig, han beundrar sin chef Roy både i yrket och inom sig. Harper spenderar dagarna ensam i parets lilla lägenhet och blir mer och mer psykiskt nedbruten. Hon är rädd för New York, lever på Valium och oroar sig för ozonlagret, i sina drömmar och hallucinationer reser hon ut i världen. Inom sig inser hon att  Joe nog hellre vill spendera nätterna med karlar istället för med henne.

Kärleksparet Prior och Louis är öppet homosexuella. Prior har aids och blir gradvis sämre, han ser syner om sina förfäder som också gått bort i olika farsoter. Det ligger lite i släkten att göra det. Tillsammans förbereder de ankomsten av ärkeängeln till hans egen domedag. Partnern Louis som är längst ner på lönelistan i den kända advokatbyrån som leds av Roy, kan inte hantera att Prior snart kommer att dö och lämnar honom istället för att finnas vid hans sida där han behövs som bäst.

Dessa tre livsöden vävs samman av den gemensamma nämnaren, advokatbyrån, till ett gripande drama där AIDS står i fokus. Fredrik Gunnarsson, som redan nämnts i inledningen, spelar den äregiriga advokaten med bravur. Mattias Linderoth som Louis gör en gripande rolltolkning där vi ömsom lider med att han inte kan hantera sin nya livssituation till att känna avsky över att han inte kan stötta sin partner (Henrik Svalander) i den svåraste av stunder.

Regissören Anders Lundorph har gjort en lysande översättning av Tony Kushners föreställning “Angels in America”. Att varje akt är en timme lång kändes inte ett dugg avskräckande.

Föreställningen spelas till och med den 27 oktober, www.malmostadsteater.se