Att utbilda Rita

Educating Rita var till en början bara ett namn på en pjäs och namnet kändes lockande på något sätt. Det fick mig att åka till Krudttønden i Köpenhamn en lördag eftermiddag för att se den; två akter med paus, dryga två och en halv timme. Den tiden var verkligen väl använd!

Willy Russell skrev pjäsen och visar hur en gammal, trött och nersupen litteraturprofessor och en ung, outbildad och gift kvinna kan inspirera varandra till en ny syn på sina liv. Utan åthävor, med stor kärlek för hur olika vi människor är och med snillrik dialog vävs historien om vad att utbilda sig och att utbilda kan betyda.

Det har sagts att den har liknelser med Pygmalion och det har den säkert men jag tycker den är alldeles sin egen och mycket mer förankrad i vardagen. En engelsk vardag uttryckt på engelska och med en utveckling mellan lärare och elev som går snabbare och är mer förvandlande för frisörskan Rita än för professorn Frank.

Dawn Wall spelar Rita med stor respekt för den klass hon ska gestalta. Med fantastiskt minspel och en lätthet i kroppsspråket får Rita liv och hennes språk och nyfikenhet för litteratur blir helt naturligt likaväl som sättet att tackla de svårigheter med realtioner hon stöter på. Hon visar verkligen möjligheten att ta sig rätten till en ny kunskap för sin egen del.

Ian Burns är en mästare på små gester, små ryckningar i ansiktets muskulatur och att att lura oss att tro att stunden är på riktigt och inte en pjäs. Hans professor upptäcker nya saker genom Rita och tar dem till sig, Vi vill honom så väl; att han får ett bättre liv och blir det han drömmer om.

För 25 år sedan började Berry McKenna sin bana som regissör med just denna pjäs. Han har regisserat den med en följsamhet som gör att vi går med på slutet, det är ok att vi inte får veta mer av hur det går för Rita och Frank. Det är skickligt och med stor respekt för skådespelarna. Vi önskar se honom som regissör i många år ännu.

Det är 20 år sedan Ian Burns och Julian Simpson bildade That Theatre Company och som jubileumspjäs är Educating Rita en höjdare. Den spelas fram till 25 november och rekommenderas varmt till alla. För mer information och biljetter besök www.that-theatre.com.