En magisk mystisk kväll

På Malmö Arena den 22 september samlades en stor publik för att hylla världens mest betydelsefulla band och deras epokgörande platta som fyller 50 år i år. Utan omsvep man kan kalla deras platta för den mest avgörande i deras karriär och som för alltid kom att påverka musikhistorien.

Albumet “Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band” släpptes 1967 när Beatles var en mycket populär popgrupp. De skapade detta mästerverk där allt var tillåtet och musiken innehöll både symfoniorkestrar och indiska influenser varvat med låtar som berättade historier som aldrig hörts förut. Dock var osäkerheten stor om det skulle bli en succé då man i och med detta album avvek från vad som kunde anses kommersiellt gångbart på den tiden.

Konserten med The Bootleg Beatles startar med gruppens tidigaste popdängor för att så småningom glida över till Sgt Pepper, Magical Mystery Tour och White Album. Från dängorna “Hard Days Night” och “Help” blir det “She´s leaving home”, “Lucy in the Sky with Diamonds” och “Being for the Benefit of Mr. Kite” och många fler. Sedan blir det psykedeliska “I am the Walrus” och annat spännande.

Bandet, som backas av Danmarks underhållningsorkester, är slående lika originalet både till utseende och röster. Inget gammalt mossigt coverband som försöker sig på originalets krävande låtarrangemang och harmonigångar. Detta är inget man ger sig på utan att kunna traktera både instrument och ett genuint intresse för Beatles mångbottnade musikaliska mästerverk. Detta gör man med yppersta känsla och finess. När “George Harrison” tar sig an “While My Guitar Gently Weeps” och “Something” är det så troget originalet att man bara kan förbluffas. “John Lennon” spelar sina hits med en fantastisk inlevelse och det är med total hängivelse hans klassiska örhängen spelas med ömsint hand och varmt hjärta. “Paul McCartney” levererar den ena höjdare efter den andra och publiken är i extas när “Get Back” spelas.  

På det hela taget är The Bootleg Beatles precis så bra som det kan bli. Det går inte att värja sig från både spelglädje och originalitet. En extra eloge till värdarna Cornelius Löfmark och Staffan Olander som med sina mellansnack levererar både anekdoter och roliga fakta om de fyra från Liverpool.