Ghost The Musical

Det begicks Danmarkspremiär på en musikal som baseras på den ikoniska filmen från 1990, Ghost, med Patrick Swayze och Demi Moore i huvudrollerna. Den klassiska kärlekshistorien med tragiskt slut men där spökena härjar fritt för att ställa de ansvariga till svars. En perfekt idé för filmduken där man kan trolla med datoranimeringar och klipp för att skapa den suggestiva berättelsen om kärlek, svek och bedrag. Men frågan är om man kan skapa samma saga på scen där man är bunden till de fysiska förutsättningarna och naturens lagar.

ABSOLUT! är vår sammanfattning efter att ha sett “Ghost The Musical” i Heltemus produktion.

Först och främst är det en imponerande ensemble som står på scen med Frederikke Vedel som Molly, Mikkel Moltke Hvilsom som Sam och Sara Gadborg som Oda Mae, bara för att nämna några. Alla artister skall rosas för sina insatser för det är ett mycket kompetent gäng man har lyckats samla för vårens stora musikal. Även om Frederikke Vedel inte är någon dununge på den danska musikalscenen så imponerar hon helt fantastiskt. Det är hög tid att kröna henne som nästa danska musikaldrottning när de som tidigare pretenderat på tronen lyser allt svagare och svagare i avsaknaden av kraft och imponerande prestationer. Frederikke har en stjärnglans, utspel och röstresurser värdig en superstar till musikalstjärna.

Spökkontakt med Sara Gadborg som Oda Mae Brown Foto Martin Mydtskov Rønne.

Ett medium är bra när man ska prata med spöken. Sara Gadborg som Oda Mae Brown Foto Martin Mydtskov Rønne.

Sara Gadborg, som spelar mediet, har en fantastisk bredd röstmässigt men också som komedienne. Timing är A och O när det kommer till de små, subtila gesterna eller grymtningarna och Gadborg levererar exakta infall som får hennes annars kanske lite tveksamt tramsiga rollkaraktär att blomma ut och verkligen bidra till handlingens krydderier.

I övrigt en stor eloge till hela ensemblen som verkligen bidrog till en stor musikalupplevelse.

Scenografin är smart utformad för att tjäna flera syften utan onödiga scenbyten. En elegant och innovativ ljussättning gör att “Ghost The Musical” går upp i en högre enhet. Lägg därtill att musiken framförs av en levande orkester så blir det visuella intrycket komplett.

“Ghost The Musical” är i allt en fabulös föreställning. Vi som var på premiären kommer att minnas den länge och alla ni andra; skynda er att skaffa biljetter för en fantastisk upplevelse som skriver om den danska musikalhistorien. Faktiskt är kvaliteten på musikalen så enastående att man lätt kan jämföra den danska produktionen med de bästa Broadway- och West End-musikalerna.

Foto Martin Mydtskov Rønne.