Julkänsla extra allt

Hur det än är, vi vet att det blir en underbar Jul i Tivoli – varje år, i år för 25e gången. Barnen springer omkring och leker, åker alla möjliga och, för mig, omöjliga, karuseller och berg- och dalbanor. Dessutom en hel massa andra åk som jag inte vet vad jag ska kalla riktigt men uppskattade är de.
Den 6 december öppnar dessutom den nya magomstörtaren Mælkevejen som vi bara kunde se som svävande delar ovanför våra huvuden.
Vuxna promenerar och kommenterar all dekoration med lampor och lyktor, tomtenissar och julkulor. Hyacinter i mängder sprider väldoft och eldfat är välkomna stopp för de med frusna fingrar.
I år finns det en pyntad gran som verkligen drar besökarna till sig. Den står framför Nimb och är pyntad med jag vet inte hur många tusen kristaller. Det glittrar av briljanter i en ständigt föränderlig rörelse och människornas ögon lyser när de skådar detta. T o m så att de inte tittar enbart genom sin telefon utan på riktigt.

Hjulkøbing Stationsbygning

Bilden må vara ett par år gammal men det är sig likt. Och det hördes bland kommentarerna att det är uppskattat att man känner igen sig år från år men ändå får uppleva nytt. Det jubileras i år och det ska ju också märkas förstås även om de flesta egentligen inte verkar veta om det. Men vad gör det när det är så mysigt.
Det finns annat också. Crazy Christmas Cabaret ger The Three Brexiteers med sin engelska crazy-humor i högsätet. Har du inte varit har du definitivt missat något. Det är dessutom på engelska så den vanliga invändningen att man är så dålig på danska gäller inte alls. Läs vår recension.
Koncertsalen ger Snedronningen och där kommer vi med en recension senare, premiär den 1 december. Drottning Margrethe har designat kostymerna i denna liksom hon gjorde i Tivolis version av Nøddeknækkeren.
En stor del av myset är förstås mat och dricka och det lönar sig att gå igenom restaurangernas information innan man åker. Det finns verkligen allt från tapas och asiatiskt till genomdanskt julbord och i vissa fall är det smart att boka bord. Eller så äter man street food och dricker glögg medan man gör sina timmar i Tivoli.
Ja, det är ingen ände på alla varianter av nöjen Tivoli bjuder på och hinner man en bråkdel kan man vara mycket nöjd.

Jul i Tivoli t o m den 5 januari.
Därefter blir det Vinter i Tivoli 31 januari – 23 februari.

Tivolis egen paradorkester, mycket värt att lyssna på.