Katterna med klös ger gåshud deluxe

Musikalen hade sin premiär 1981 och undertecknad hade förmånen att se den i London 1983. Den har inte blivit sämre med alla år på nacken utan tvärtom.

En gång per år samlas alla Jelliclecats för att hålla sin årliga bal under fullmånens sken. Publiken bjuds på en magisk natt med sång och dans. Inledningen är den mycket medryckande “Jelliclecats” som på ett nästan irriterande sätt sätter sig som ett berg i skallen. Var beredda på att gå och nynna på den i månader framåt.

Vi får bland annat lära oss hur katter ska namnges på ett korrekt sätt, alla behöver tre namn. Självklart går inte balnatten smärtfritt, utan det kommer katter som de andra inte vill veta av (Grizabella). Det är när hon sjunger sitt paradnummer Memory, som vi kastas bakåt i stolarna av den känslomässiga tryckvågen och gåshuden är ett faktum. Macavity som sätter skräck i alla genom att göra otäcka saker för att sedan försvinna spårlöst. Men också gamla avdankade katter kommer till tals under denna magiska natt, såsom Bustopher Jones en matglad överklasskatt. Teaterkatten Gus, delar med sig av gamla minnen och blir helt överväldigad över alla applåder och vill definitivt inte ge plats på scenen för de andra katterna.

De luriga katterna Mungojerrie och Rumpelteazer dyker upp och berättar om sin framfart och det kaos de ställer till med hos familjen som de bor oss.

Det förekommer inget tal i föreställningen utan allt sker med sång och dans, utfört av otroligt proffsiga artister. Hela showen är dessutom på engelska.

 

Malmö Arena 12–15/10, www.malmoarena.com

Köpenhamn 25–29/10, www.ticketmaster.se

Horsens, Danmark 1–5/11, www.ticketmaster.se