Livläkarens besök – om besöket som präglade Danmarks framtid

Det är så lätt att fokusera på alla karaktärerna som befolkar hovet i Danmark, de spelar så bra allihopa. Just därför kommer känslan snabbt om att mycket handlar om olika drivkrafter, historiska som mänskliga. Hur byggs fanatism, självkänsla, självrättfärdighet, godhet, elakhet, maktfullkomlighet, iskyla – sätt att vara som det finns mycket av i föreställningen. En historia om historien under fyra år i det danska kungahuset som på många ställen visar människors sämsta sidor på ett riktigt otäckt sätt och det bara på hur karaktärerna och den gamla tidsandan mejslas fram av skådespelarna.

Upplysningstiden är på väg och visas tydligt med kostymer som övergår från grått, pastell och guld till blommigt hos dem som tror på idéerna. Scenen känns jättestor så mycket kan utspela sig samtidigt och det ger en vidare syn på de olika karaktärernas huvudsakliga uppgift i dramat och gör det hela mer pågående hela tiden.

Det blir också tydligt att olika generationer kan omfamna eller förfasa sig över nymodigheter som att själva välja. Hur ser man på möjligheter till utveckling och nya tankar och vad är det som styr den synen? Vem tänker egentligen på allas bästa och vilka tänker på sig själv? Hemska tankar om andra, förfärligt utnyttjande av de som är beroende, och mycket enbart för att bevaka sin egen position och möjlighet till makt, är delar av pjäsen som stannar kvar i vår tankar.

Scenografin och ljussättningen är sparsmakade och väldigt passande även om det inte är helt självklart hela tiden. Under första akten syntes ett skuggspel som lade till något väldigt fint kring samspelet mellan drottningen och hennes kammarjungfru; uttänkt eller inte. Musiken bara finns och tillför, nästan obemärkt, en extra påverkan med den känsla man vill förmedla.

Det är inte fel att kunna lite mer om historien, läsa programbladet innan t ex. Vad upplysningstidens idéer var är viktigt och känner man på sig att man glömt sedan skoltiden så googla gärna innan du går på föreställningen.

En kväll som lämnade efter sig många funderingar om samhällets utveckling och hur ofta det beror på enskilda personers idéer och uppfattningar.

 

Foto: Emmalisa Pauly