Nötknäpparen – nypremiär på Tivolis Koncertsal

Nötknäpparen är baletten som blivit en jultradition för oss om än inte varje år på just Tivoli i Köpenhamn. Tjajkovskijs underbara och välkända musik lockar lika mycket som den drömvärld som dansas. Dessutom är vi en salong med alla åldrar närvarande utom de minsta barnen.

Det skapas en extra förväntan eftersom Dronning Margrethe står för designen av både scenografin och kostymerna och på en premiär kommer hon förstås. Vi fick också en skymt av henne när hon raskt promenerade in till koncertsalen denna fredagskväll.

Vi sätter oss tillrätta och musiken börjar. Första akten är ganska mycket skådespel och inte så mycket dans även om det trippas, böjs och nigs år alla möjliga håll. För den besökare som inte är så känd med Danmark och landets historiska kändisar är det bra att läsa programmet. Det händer så mycket på scenen så man behöver kunnda följa med utan att undra vad det är man ser.

Det är också premiärnerver i luften men det är inget som stör. Historien är förlagd till Tivoli 1874 och en mycket snöig kväll så när drömmarna börjar känner man igen sig i Köpenhamn med dess tinnar och torn.
Vid julaftons middag får Clara mandeln i gröten och får Nötknäpparen i present. Hon är väldigt glad för den och det är den hela historien sedan utspinner sig kring. Har man också varit uppmärksam på de julklappar som delats ut till Clara och Fritz så blir julnatten ännu mer spännande och levande.

Dansarna är väldigt Nötknäpparenduktiga och alldeles särskilt rart är det att se barnen och undomarna från Tivoli Ballet Teater som verkligen gör det bästa de någonsin kan. De har ett underbart stöd i Tivoli Copenhagen Phil som klarar nyanserna i musiken med den äran. Ljussättningen känns väl genomtänkt och lyfter fram färger och rörelser liksom känslan av att vara utomhus och inomhus.

Det är verkligen en skön atmosfär i salongen. Det är glatt och lite uppsluppet och det rungar i salongen när det är dags för ensemblen att ta emot publikens applåder och visslingar. Bredvid mig hörs ett ”Bravo!” från två yngre italienare. De utbrister också i ett ”Åååh” och ”Wow” när Dronning Margrethe niger och tackar publiken. Det trodde de minsann inte!

Det är fantastiskt fin underhållning för alla, om än inte för de minsta barnen, det tar 2,5 timme inklusive paus. Härlig musik, färgglada kostymer och en tydlig scenografi berättar en drömsk, lite spännande och mysig historia om en julnatt anno 1874.

 

 

Nötknäpparen, Tivolis Koncertsal, t o m 23 december

Koreografi – Peter Bo Bendixen
Scenografi, kostym – Dronning Margrethe
Musik – Pjotr Iljitj Tjajkovskij, framfört av Tivoli Copenhagen Phil med dirigent Henrik Vagn Christensen
Libretto – Henrik Lyding och Peter Bo Bendixen fritt efter E.T.A Hoffman
Ljusdesign – Jonas Bøgh
43 dansare, barndansare från Tivoli Ballet Skole

 

Nøddeknækkeren 2018_1
Nøddeknækkeren 2018_3
Nøddeknækkeren 2018_10
Nøddeknækkeren Kasper Witte 1
Nøddeknækkeren Kasper Witte 2

Bilder: Kasper Witte, Tivoli