OM OSS

it is like a large animal deep in sleep… Ett citat ur en dikt blir namnet på en föreställning som handlar om oss. Alla oss som finns tillsammans på jorden. All vi som bildar mänskligheten på jorden. Som handlar om vad vi var och en har för roll när vi lever våra liv och ser andras liv komma och gå i vår omgivning.

Skånes Dansteater gör den här för andra gången och igen är innehållet väldigt aktuellt. Förra gången var 2016 i efterdyningarna av alla nya liv som vällde in bland oss i vårt samhälle här i norden.

Rörelserna är individuella eller tillsammans och böljar fram och tillbaka till ljud och musik som känns ovanliga och häftiga. Det är lätt att komma att tänka på många olika saker och få egna bilder i huvudet. Om både vardagliga ting och, som vi säger, de stora frågorna.

Jag läste inte programmet innan, jag tycker om att bli överraskad. Men denna gången inser jag att jag hade blivit ännu mer överraskad om jag hade läst det innan. Då hade också frågan om jag ville sitta med i föreställningen eller vara en i publiken blivit ett mer medvetet val än det blev.

Jag är imponerad av att dansarna kan prata samtidigt med synnerligen invecklade rörelser. Att deras eget engagemang märks så mycket hela tiden. Att deras kroppar klarar de slitningar de utsätts för – jag tänkte att de måste vara varsamma med varandra så ingen går sönder.

Jag fick också lust att själv göra vissa delar av det som händer på scenen. Kartonger kan verkligen vara oemotståndliga!

it is like a large animal deep in sleep… Dikt av Charles Bukowski
Dansare är Maria Pilar Abaurrea, Kit Brown, Anette Jeline, Laura Lohi, Matthew Walsh Bade, Riccardo Zandoná
Idé och koncept av Marina Mascarelli och Yamila Rios
Koreografi och scenografi av Marina Mascarelli
Musik av Yamila Rios
Koreografiassistent är Sandra Navarro
Ljusdesign av Loes Schakenbos
Dramaturgi av Luz Lassizuk

Skånes Dansteater den 17 februari 2018.

 

Foto: David Thibel