Pipor med mångahanda ljud

En kyrkorgel har en mängd toner, mångahanda ljud och fantastiska möjligheter. På den spelas musik från madrigaler till pop. Dess ljud är stort och omslutande och fyller lyssnaren med bilder och känslor. Många kompositörer har känt att man vill skriva musik till ett så storslaget instrument som ofta spelas i ett rum med den bästa akustik.

Skånes orgelveckor startade 1981 och vill sätta fokus de fina orglarna i Lunds stift – från Sveriges största kyrkorgel i Lunds domkyrka till en av världens äldsta spelbara orglar i Skovgaardsalen i Malmö konstmuseum. 1700-tals orgeln i Bosebo kyrka på Kulturen i Lund finns med liksom Willisorgeln i Lomma kyrka och den nya ”Silbermannorgeln” i Mörrum. 2018 satsar man särskilt på kvinnliga artister och invigningskonserten i Lunds domkyrka spelas av Hanne Kuhlmann, domkyrkoorganist i Köpenhamn. Det blir även orgel med flöjt, sång, viola och violin.

Samarbetet över sundet fortsätter med konserter i  Frederiksborg slotskirke, Hilleröd, Sct. Marie Kirke i Helsingör, i Köpenhamn med bl a Holmens Kirke och Helligaandskirken på Ströget där det även blir klockspelskonserter.

Årets artister kommer från Australien, Danmark, Hongkong, Italien, Norge, Polen, Ryssland, Schweiz, Sverige, Tyskland, USA och Österrike. Drygt 70 konserter med fri entré  där inget annat anges.
Skånes orgelveckor 2018
24 juni t o m 24 juli
Foto: Michael Gaida, Pixabay