Romska smycken – Regionmuseet Kristianstad

Hantverk, tradition och ett sätt att leva.

Den 7 december invigs vandringsutställningen Romska smycken – Hantverk, tradition och ett sätt att leva. Den berättar om det fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som finns kvar i Sverige idag, en kulturhistorisk skatt som nästan gått förlorad. Många av föremålen i utställningen är därför helt unika i sitt slag.

Kanna

Kanna på utställningen Romska smycken

Hantverksskicklighet

De svenska romernas hantverksskicklighet och känsla för metaller lyfts fram i ljuset. De tillverkade och underhöll allt från enklare vardagsföremål till de vackraste smycken i guld och silver. Många svenskar blev beroende av deras kunskaper inom förtenning och smide.

Silversmidets framtid

Rosa Taikon var en framstående romsk silversmed. När hon gick bort 2017 fanns det ingen som kunde ta över yrket efter henne. Numera lämnas tillverkningen bort till utvalda guldsmeder.
Men traditionen att romska män ritar och designar de smycken som kvinnorna i familjen bär är fortfarande levande.  Kan det romska hantverket levandegöras igen? Kan ungdomar inspireras till att vilja utbilda sig och föra arvet efter Rosa Taikon vidare in i framtiden?

Romska smycken bok

Boken

Faktaboken Romska smycken – Hantverk, tradition och ett sätt att leva släpps också denna dag. Den är skriven av Åsa Nilsson (en nära vän till Det Händers redaktion, red anm) och Erland Kaldaras och är en del av ett större projekt med namnet Romskt hantverk – igår, idag, imorgon. Fotograf Torkel Edenborg. Egen utgivning.

 

 

Romska smycken – Hantverk, tradition och ett sätt att leva, 7 december 2018 – 7 februari 2019, Regionmuseet Kristianstad

Guldhänge

Guldhänge på utställningen Romska smycken