Sagoäventyr med humor

Det Händer hade den stora förmånen att besöka premiären av Into the woods på Tivoli i Köpenhamn. Själva stämningen på Tivoli, fredagsrock i antågande, underbart väder och glada människor gjorde oss på gott humör och vi var mycket förväntansfulla när vi tog plats i Glassalen.

Musikalen är en skön blandning av sagor vi hörde och läste som barn, bl a Askungen, Rödluvan, Rapunzel och Jack och bönstjälken. Ett riktigt äventyr med ingredienser som en ond häxa, glupska vargar, sköna jungfrur, barn och djur.

Stephen Sondheim skapade musikalen och hans musik bär berättelsen uppåt och framåt. I händerna på kvällens ytterst kompetenta kapellmästare Mikkel Gomard och hans skickliga musiker blir musiken ett med skådespelarnas karaktärer och texter.

Allt handlar om hur långt en människa kan gå för att få sina önskningar uppfyllda. Bagerskan och hennes man vill så gärna ha ett barn. Den elaka häxan vet minsann att hjälpa dom, bara hon får fyra saker som måste hämtas, läs stjälas, från andra som bor i den djupa skogen. Askungens sko, Rapunzels hår, Rödluvans hätta och Jacks bästa vän, kossan Mjölkvit. Under deras vedermödor möter de en jätte, magiska bönor, konstiga vargar, prinsar och prinsessor och en flock småfåglar, spelade av barn.

Skådepelarna var mycket bra på att göra alldeles speciella karaktärer som stack ut och kunde visa många olika känslor med mimik och kroppspråk likaväl som med förändringar av tonläge och röster. Så regissören har förstått att utnyttja vad alla har att ge som skådespelare. Och de kunde verkligen sjunga. Flera soloinsatser rev ner applådåskor och det med rätta.

Kostymerna var fantastiska på det sättet att alla skilde sig åt och karaktärerna använde sig också av dem på olika sätt. Vi blev särskilt förtjusta i kossan Mjölkvits groove och muande samt Rödluvans välspelade barnslighet. Prinsarnas fånerier och allmänna trånande var så välspelat och humoristiskt så de lockade hela salongen till skratt flera gånger.

Dialogen är rapp och med en kärnfull danska som sitter väl med musik och karaktärer. Trots premiär med det nervdaller det innebär så kändes hela föreställningen färdig. Ensemblen verkade ha lika roligt som vi i publiken.

Är du van vid att lyssna på danska och tycker om musicals så är detta verkligen föreställningen för dig.

 

 

 

 

 

 

Medverkande

Flemming Enevold, Berättare/Främlingen
Johannes Nymark, Bagaren
Silke Biranell, Bagarens hustru
Maria Wickman, Askungen
Joachim KnopAskungens prins, Varg
Christina Elisabeth Mørkøre, Häxan
Mikkel Moltke Hvilsom, Jack
Berit Meland, Jacks mor
Sofie Amalie Kronborg Christensen, Rödluvan
Henrik Launbjerg, Rapunzels Prins
Sandra Elsfort, Rapunzel
Nicoline Siff  Møller, Askungens styvmor
Astrid Højgaaard LundgreenFlorinda
Sandra Kassman, Lucinda
Hanne Uldal, Askungen mor och Rödluvans mormor
John Michael Olsen, Hovmarskalk
Mikkel Vadsholt, Askungens far
René Wormark, Snövit, Berättarens hjälpreda
Jakob Svensmark, Törnrosa, Berättarens hjälpreda
Oliver Lundqvist, Kon Mjölkvit
Ghita Nørby (Voice over)9, Jätte

 

Det kreativa teamet

Producent: HMP – Heltemus Production ApS
Regi: Peter Langdal
Scenograf: Benjamin La Cour
Kapellmästare: Mikkel Gomard
Koreograf: Henrik Lund
Kostymer: Karin Betz
Manus: James Lapin
Musik och sångtekster: Stephen Sondheim
Översättning dialog och sångtexter: Thomas Bay & Mads Æbeløe