Skånska mord

En föreställning som upptar tankarna kring sex olika mord i Skåne under perioden 1989-2015 och som verkligen fick tankarna att snurra runt i huvudet. Kristian Hallberg har låtit sina fantasier väva fritt omkring autentiska mord i Skåne; om vad som kan ha utspelat sig strax innan, runt omkring och efteråt. Tankegångar som skulle kunna komma från personer i offrens närhet – syskon, föräldrar och kamrater.

Bjuv 1994 – Vad hände egentligen innan när två ungdomar bestämmer sig för att ta livet av sin kamrat?
Malmö 2009 – En orolig mor som bekymrar sig för sin dotter som har fattat tycke för en kriminell yngling.
Ystad 2015 – Hur det kan bli när spekulationerna får härja fritt.
Klippan 1995 – Kan en person verkligen rättfärdiga sina handlingar?
Teckomatorp 2007 – En familjefar som försöker att hålla ihop sin familj efter att sambon har försvunnit.
Hörby 1989 – En mycket stark avslutning om de tankar som upptar de som stod närmast, och om vad som hände dem, som inte lämnar någon oberörd.

Varje händelse skulle kunna skapa så många tankar och känslor hos dom i närheten som pjäsen väljer att fokusera på. Så många synvinklar och vägar det skulle kunna ta och vad vi i publiken kan känna igen oss i, hur vi tror att vi skulle kunna reagera samtidigt som ingen vet det.

Det stora med föreställningen är att allt runtomkring är omgjort, förändrat och framförs av karaktärer som är påhittade. Då blir just det som händer i tankar, prat mellan människor och känslor av vrede, sorg, ilska, glättighet, barnslighet, övermogenhet, styrka, apati, förnumstighet och allt det andra mer nära oss. Det kunde faktiskt ha varit oss.

Vårt tips är att ordentligt läsa igenom programmet före föreställningen och/eller hemsidan för att få en föraning om vad som kommer att ske på scenen. Det skadar heller inte att läsa på innan om själva morden för att få en ännu större behållning av kvällen.

Som lite extra – vi gillar verkligen scenkläderna.

Dramatiker: Kristian Hallberg
Regi: Tobias Hagström-Ståhl
Skådespelare: Kerstin Andersson, Anders Blentare, Sven Boräng, Ester Claesson, Andrea Edwards, Johan Hafezi, Natalie Sundelin
Musiker: Andreas Henningsson
Kostym: Jenny Ljungberg

Annika Sjösten
såg Skånska Mord 170211 på Intiman i Malmö

 

Foto: Emmalisa Pauly