Spelman på taket

Musikalklassikern ”Spelman på taket” är lika aktuell idag som när den skrevs. I berättelsen ryms kärlek, traditioner, mod, förföljelse, dans, allvar och humor.

I den lilla byn Anatevka i tsarens Ryssland lever den fattige judiske mjölkhandlaren Tevje med sin fru och fem döttrar. Tevje vill bevara de urgamla judiska traditionerna och menar att utan traditioner skulle livet te sig lika skakigt som för en spelman som spelar sitt instrument och samtidigt balanserar högt uppe på ett tak. Hans tre giftasvuxna döttrar sätter honom på prov genom att vilja bryta mot traditioner och viljan att själva bestämma över sina liv och vilka män de ska gifta sig med. Denna familjekonflikt utspelar sig mot en bakgrund av yttre oroligheter med förföljelse och pogromer mot de judiska medborgarna i det förrevolutionära Ryssland, på tidigt 1900-tal.

Det är en förstklassig musikal med medryckande klezmermusik och fina melodier. Philip Zandén som Tevje och Katarina Ewerlöf som hans fru Golde är otroligt bra i sina roller. De står för de riktigt starka skådespelarprestationerna och klarar sången mycket bra, medan resten av operaensemblen står för de större sångprestationerna. En stor eloge till dansarna som utför grymma dansnummer, bland annat ett där de också balanserar flaskor på sina huvuden.

Det är en fin berättelse om kärleken till sina barn och viljan att göra det bästa för dem. Tevje sliter och drar sin mjölkkärra och dividerar med gud. När döttrarna vill gå sina egna vägar stretar han först emot men ger sen med sig. I centrum är Tevjes inre kamp, där han slits mellan ”å ena sidan” och ”å andra sidan”. Mellan tradition och nytänkande. Mellan hur saker borde göras och önskan att hans barn ska bli lyckliga.

Ljussättningen skapar en ödesmättad men vacker scenbild. Scenografin består till stor del av träskåp och lådor som lätt flyttas runt – bildar ett hem, löses upp och bildar något annat. En lysande anspelning på dagens förföljelse och flykt finns med både i början och slutet av föreställningen och skapas på enkelt men genialt sätt. De medverkande tar på sig moderna jackor och kappor ovanpå sina 1900-talskläder. I slutet läggs skåpen ner på rygg och blir båtar. Plötsligt har den historiska berättelsen blivit nutida med överfulla flyktingbåtar på väg mot det okända.

Vi lämnar salongen berörda och fyllda med upplevelse. Spelman på taket är en musikal du inte vill missa.

 

Spelman på taket, t o m 31 januari 2018

Översättning: Jan Mark, Lars Rudolfsson, Bo Ericsson
Scenografi & kostym: Leslie Travers
Ljus: Thomas C Hase
Koreografi & rörelseinstruktion: Lynne Hockney
Ljud: Anders Ekstedt
Regi: Orpha Phelan
Dirigent: Stefan Solyom/Magnus Fryklund/Joakim Hallin