Sprakande succé med humöret i topp

anythingg_miklos-szabo_liten

Höstens stora musikal på Det Ny Teater i Köpenhamn är Cole Porters mästerverk ”Anything goes”. Berättelsen om förvecklingar och kärlek, gangstrar, hysteriska adelsmän och pilska sjömän kan lätt sorteras in i musikalernas standardfack och har alla förutsättningar att bli både pinsamt och tråkigt. Att navigera musikalskutan förbi de traditionella grynnorna kräver en ensemble av stora personligheter och artister vilket Det Ny Teater har lyckats med. Rutinerade musikalstjärnor som Silas Holst, Cathrine Rommedahl, Steen Springborg, Preben Kristensen och Carsten Svendsen tar på sig rollerna som leder musikalhandlingen framåt.

Handlingen är den klassiska ”boy meets girl – boy looses girl…” och kan vid första anblicken verka banal och uttjatad eftersom den följer i spåren av hundratals liknande musikaler genom historien. Det Ny Teater har lyckats över förväntan att formatera ”Anything goes” till ett sprakande spektakel av sång och dans varvat med subtil humor och självdistans. Detta skapar en härlig, kryddstark show som bevekar den mest härdade musikalbelackaren.

Det är befriande att se Cathrine Rommedahl i en delvis ny roll och inte bara det sockersöta kuttersmycket utan här tar man tillfället i akt att låta henne ställa sig själv i rampljuset som en skådespelerska med både distans och närvaro. Danmarks dans- och musikalnestor Silas Holst, visar att gammal är äldst och i sin roll som Billy Crocker excellerar han i några dansnummer som får scenen på Det Ny Teater att vitglödgas av hans flyfothet och charm. Även Silas har låtit sin karaktär bli mer mogen och humoristiskt fulländad och tillsammans med Preben Kristensen så framstår de som det perfekta radarparet med perfekt timing. Oförglömlig är deras duett ”Vær som en sangfugl” där de båda uppgår i en högre enhet men ändå är varandras motpoler.

En som verkligen skall lyftas fram är Rikke Hvidberg som spelar Erma Latour. Med självklarhet intar hon scenen med en makalös personlighet och med rätta glimten i ögat. Hon har både trånande sjömän och publiken i sin hand och ömsom smeker och ömsom kärleksfullt smiskar efter eget gottfinnande. Underbart, fräckt och roligt på en och samma gång.

Cathrine Rommedhal är en ständigt återkommande leading lady på Det Ny Teater med en lång rad fantastiska musikalroller i bagaget. I ”Anything goes” spelar hon den över sig glittriga och sköna Reno Sweeney som både charmar och betuttar alla sina manliga motspelare. Hon är proffsig, det måste man säga, och med åren har hon lyckats få distans till sig själv och sina roller på ett uppfriskande sätt. I numret ”Sigøjneren i mig”, där hon dansar och sjunger tillsammans med Carsten Svendsen, i rollen som Lord Evelyn Oakleigh, bevisar de båda att musikal inte behöver vara endast glitter och bensprattel utan även en stor dos komik med härliga över- och undertoner. I numret ”Blæs, Gabriel, blæs” tar man verkligen ut svängarna och överdådet av musik, dans och sång, i kombination med scenografi och kostym, slår verkligen undan benen på publiken. Ett annat fullkomligt explosionsartat nummer är finalen i första akten där Cathrine Rommedahl och Silas Holst ger allt man har och lite till i ”Anything goes”. Om man tvekat innan så förstår man nu varför man älskar Det Ny Teater och deras magiska musikaler.

Sammantaget är ”Anything goes” ett färgsprakande musikalfantasi med sång, dans och humor värdigt Broadway i New York eller Londons East End. Det är bara att återigen lyfta på hatten och säga stort grattis till Köpenhamn för att man har Det Ny Teater som utan tvekan är en av Europas bästa privatteatrar och som levererar musikaler i världsklass.

Stjarnor_5st

Foto: Miklos Szabo