Succé för Spamalot på Tivoli

Den 22 mars 2017 hade musikalen “Spamalot” Danmarkspremiär på Tivolis konsertsal. Här får publiken följa med den ädle Kung Arthur i sin jakt efter riddare till det runda bordet. En galen blandning av musikal och crazy-humor, precis vad man kan förvänta sig av en Monty Python-musikal.

Under resans gång får publiken se mördarkaniner, flygande kossor, älvor som säger Ni och andra lika vidunderliga som totalt galna upptåg. Att göra en sammanfattande och sammanhängande recension av musikalen låter sig inte göras då de olika tablåerna var för sig bildar en berättelse men är tillika självständiga i sin totala avsaknad av mening och kontext, och detta sagt med allra största kärlek till musikalen. Precis som det mesta Monty Python har gjort, totalknasigt. Antingen älskar man det eller så förstår man över huvud taget inget alls. Jag tillhör den förstnämnda kategorin.

Som Kung Arthur ser vi Stig Rossen, en av Danmarks mest mångfacetterade operasångare. Sången sitter som den skall och hans komiska timing är bra. Hans evige följeslagare, tjänaren Patsy, spelas förtjänstfullt av Thomas Warberg som också tillhör den danska humoradeln. Den fjollige Prins Herbert, som gestaltas av Pelle Emil Hebsgaard, är djupt förälskad i sina rosa gardiner innan han till slut rymmer med en stilig riddare.

Den riktigt stora förtjänstmedaljen utdelas dock till ensemblens kvinnliga artister. Danmarks stand up-drottning Linda P spelar den stilige Sir Belvedere och den volymösa Mrs Galahad är fantastiskt rolig och med en enastående timing för komik med den lilla verktygslådan som tillåts inom ramen för “Spamalot”. Lise Baastrup spelar Lady of the Lake och det med en mångfald av uttryck som imponerar stort. Med allt från pompösa paradstycken till självironiska soloprestationer fyller hon ut Tivolis stora konsertsal i alla hörn.   

Mästerregissören Anders Albien håller i trådarna, Sian Playsted svarar för koreografin och Marianne Lunderquist har skapat de fantastiska kostymerna. Alla tre var delaktiga i “Spamalots” succé på Nöjesteatern i Malmö 2010.

Musikalen “Spamalot” är det bästa knasigaste man kan se på scen just nu. Det är bara att konstatera att Monty Pythons humor lever i högsta välmåga och är minst lika underhållande idag så då fast nu med teknikens alla möjligheter att förstärka intrycket och möjligheterna att skruva upplevelsen ytterligare minst 229 hack upp. Räds icke, gå och se “Spamalot”, o ni tappra publik. Det äro en välsignelse!

Fotos: Miklos Szabo