the feeling of going

The feeling of going är en förtrollande dansföreställning där publiken sveps iväg till en drömvärld. Denna magiska dansupplevelse är skapad av Ben Wright till tonerna av albumet GO av artisten Jónsi, sångare i isländska Sigur Rós. Föreställningen blev en stor publiksuccé när den först sattes upp 2013. Den är nu tillbaka med Oskar ”Moto boy” Humlebo som solist i stället för Edda Magnason.

Inledningsvis faller berättelsens huvudperson (Samuel Denton) in i orolig sömn som tar oss med in i drömmens värld. Mannen vandrar och dansar sig genom drömmens olika stadier, ledsagad av en sjungande androgyn figur (Oskar Humlebo) i långt vitt hår, horn, röd pälskappa och boots. I sin outfit ter sig Humlebo vara gigantisk jämfört med dansarna, och det skapar en bisarr effekt av något övernaturligt. Det är i sagolandskapet, en skog av skyhöga björkstammar, som dansarna ger kropp åt minnen, förhoppningar, hemsökelser och fantasivarelser. I drömvärlden ryms dunkla budskap och gåtfulla möten och vi som publik är fria att fantisera.

Hela första akten dansas bakom en tunn ridå som skapar en illusion av att vi ser detta på film. Animationer projiceras på duken och förstärker den trolska scenografin. Jag uppskattar verkligen den visuella bilden detta skapar. Likaså tycker jag även om Theo Clinkards härliga kostymer; flickan i en klänning av klockor, kvinnan som skrider ut i en upplyst enorm kjol med upplysta lyktor på släp och de båda männen som är som uppvuxna ur skogen – den ena vars överkropp pryds av utstickande kvistar och den andra som helt ser ut att bestå av långt hår som släpar i marken och vars armar förlängs med grenarna han stöder på. Allt detta förstärker den magiska och trolska känslan.

Jónsis musik i orkestertappning blir mäktigt. Det är även en oerhörd samklang mellan musiken och dansen, där musiken lyfter dansen och tvärtom. Föreställningen tog mig med storm och gav mig en fantastisk visuell upplevelse. Den senaste dansföreställningen jag såg var Spectrum, också den med Skånes Dansteater och Ben Wright. Med den kvar i minnet var detta något helt annat. Jag upplevde Spectrum mer som performance än dans och the feeling of going var verkligen som jag vill att dans ska vara.

För mig är detta dans när när den är som allra bäst.

Camilla Wilhelmsson, såg nypremiären av the feeling of going 28/10

 

the feeling of going spelas på Malmö opera, 28 oktober–22 november

MEDVERKANDE:
Skånes Dansteaters dansare
Oskar ”Moto Boy” Humlebo / Mathilde Hebrand
Malmö Operaorkester
Malmö Operakör och solister
Dirigent: Jonas Nydesjö

KONSTNÄRLIGT TEAM
Koreografi: Ben Wright
Orkestrering: Jonas Nydesjö
Scenografi: Will Holt
Ljusdesign: Zerlina Hughes
Kostymdesign och mask: Theo Clinkard
Ljuddesign: Alan Stones
Video: Finn Ross