Våghalsiga rörelser

I en scenvärld av vatten, skuggor, träd och eld rör sig artisterna på flytande öar. På varje ö finns en riktig människas liv, minnen och erfarenheter. Vi är på urpremiär av föreställningen Movements, av och med Cirkus Cirkör. Den är den sista delen i trilogin som inleddes med Borders 2015, och fortsatte i turnéföreställningen Limits 2016. Tråden som löper genom de tre verken handlar om vår tids flyktingkatastrof.

Det hela börjar med att fyra skådespelare (Tom Ahlsell, Oldoz Javidi, Karin Lithman, Johannes Wanselow) turas om att läsa direkt från manus varpå scenrummet öppnar sig: en grafitgrå vägg tornar upp sig över skådespelarna. Smidigt förflyttar sig ensemblen på stolar i olika konstellationer. Det klättras och balanseras våghalsigt. Snart faller ett rikligt regn över golvet. Vattnet blir en central del i scenografin. Likaså den grafitgråa väggen som är som en mur.

Cirkusens akrobatik passar verkligen för att skildra flykt. Dess starka scenspråk visar de enorma svårigheter människor på flykt genomgår men även hur man hjälper varandra. Stolar staplas till rangliga klätterställningar när hinder ska passeras. En av de medverkande hänger i benen på någon som redan saknar fotfäste. Aktörerna kastar sig utför stup och klättrar mellan väggar.

Det är en oerhört aktuell föreställning, flykten från krig och förtryck har inte slutat även om vi i vår vardag inte längre märker den lika tydligt. Föreställningens tema kommer oerhört nära inpå. Jag minns tillbaka hur det var i Malmö 2015 då många människor på flykt anlände. Hur överfullt det var på centralstationen. Hur fulla tågen var på sin resa upp i landet. Bland de medverkande finns artister som själva flytt och deras närvaro påverkar både publiken och resten av ensemblen. Det finns en allvarlig koncentration och känsla under hela föreställningen.

Föreställningen bygger på flyktingars egna berättelser; de människor på flykt som anlände till Malmö hösten 2015, och de volontärer som tog emot dem. Berättelserna hörs som enskilda röster, körer, genom cirkusens fysiska språk, genom scenografin och musikens magi.

Movements regisseras av Tilde Björfors och kompositören Irya Gmeyner skriver musiken och medverkar på scen. Ensemblen består av cirkusartister, skådespelare och dansare med ursprung i Afghanistan, England, Iran, Irak, Palestina, Sverige, Syrien, Tjeckien, Turkiet och Österrike. I Movements har ensemblen arbetat gränsöverskridande och medskapande. Cirkusnummer och erfarenheter har vävts ihop med personliga berättelser och upplevelser.

Jag och mitt sällskap är rörande överens om att musiken är fantastisk. Den är stämningsfull och sångerskan har en vacker röst.

Det enda som jag och mitt sällskap inte riktigt tycker passar in är ”den moderna clownen”. När en artist sitter med råttfällor i knät eller halkar omkring i vattnet med pingpongbollar… Då känns det lite malplacerat. Numren i sig är inte dåliga, det känns bara som om det inte riktigt hör ihop med resten av föreställningen.

En eloge till scenarbetarna som for upp och ner på sina stegar för att med sin kroppstyngd dra i diverse linor och support till cirkusartisterna. Riktigt roligt att sitta så nära scenen att vi kunde tjuvkika in bakom kulisserna.

Vi lämnar salongen med en varm känsla inombords, trots ett svårt och sorgligt ämne som berör. Cirkus-numren ihop med scenografi, musik och text är en fullträff. Jag kan varmt rekommendera att gå och se föreställningen.

 

Movements, t o m 3 juni, Hipp

Ett samarbete mellan Malmö Stadsteater och Cirkus Cirkör.

Tilde Björfors –  Regi
Alexandra Loonin – Dramatisering
Fanny Senocq – Scenografi
Fridjon Rafnsson– Scenografi Och Kostym
Irya Gmeyner – Musik
Povel Olsson– Medkompositör

Medverkande: Tom Ahlsell, Helen Al Janabi, Nedal Alsuoaf, Nasreen Al Janabi Larsson, David Eriksson, Irya Gmeyner, Javid Heidari, Oldoz Javidi, Karin Lithman, Ibraheem Manaem, Ashtar Muallem, Johannes Wanselow, Fadi Zmorrod, Ilya Varty

 

Foto: Emmalisa Pauly